Lokalni recepti

Halubajski presnac 

Potrebno:                       

za tijesto:                           
60 dag glatkog brašna
2-3 dcl mlačnog mlijeka
7 žlica ulja
7 žlica šećera
4 žutanjka
2 suha kvasca                             
malo soli
ribana korica limuna

za nadjev:
5 dcl mlijeka
litra vode
žličica soli
4 žlice šećera
40 dag riže 
20 dag grožđica
10 dag maslaca ili masla
žličica cimeta
pet mljevenih klinčića
10 dag čokolade za kuhanje
1 ribana jabuka
5-10 dag narezanih oraha
2-3 žlice ruma
ribana korica limuna
malo brašna

 

Priprema:

Za tijesto brašno prosijati zajedno s kvascem i dodati sve ostale sastojke te umijesiti tijesto. Tijesto potom tući dosta dugo, staviti u zdjelu na toplo i ostaviti da se digne. Trebalo bi narasti duplo. 
Za nadjev vodu s mlijekom staviti u lonac i kada zavrije dodati rižu, šećer i malo soli. Riža se treba skuhati do pola, odnosno na zub. Kada se riža ohladi dodati joj sve ostale sastojke (ne mljeti nego naribati ili sitno nasjeckati). Tijesto razvaljati. Trebalo bi razvaljati sve u jednom komadu kako bi pokrilo i dno posude za pečenje, ali i pokrilo nadjev. Dakle, kada je tijesto razvaljano staviti ga u namašćenu posudu za pečenje, prekriti nadjevom te preklopiti ostatkom tijesta koje je visilo preko ruba. Površinu nekoliko puta probosti vilicom i ostaviti još desetak minuta da se diže. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva. 

 

Izvor: Pusna kuharica: jela koja jedemo u vrijeme karnevala, Rijeka: Adamić, 2012. str. 32.

 

Fritule

Sastojci:

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera 
  • 50 g maslac
  • limunova korica
  • 1 dcl rakije
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 kg brašna
  • 40 g svježeg ili 2 vrećice suhog kvasca
  • grožđice
  • malo soli
  • ulje za prženje

​Priprema:

Kvasac razmutiti s malo mlijeka, dodati žlicu brašna i šećera te ostaviti na toplome da se digne. U posebnoj posudi izmiješati sol, žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, rakiju, toplo mlijeko, prosijano brašno i na kraju oprane grožđice. Tijesto dobro istući dok ne postane glatko. Dodati po potrebi još toliko mlijeka dok tijesto nije tako mekano da se može vaditi žlicom. Tijesto ostaviti na toplome da se diže oko pola sata. Konačno, žlicom uzimati loptice tijesta i stavljati da se prže u dubokom ulju. Pržene fritule posipati šećerom u prahu.

 

Izvor: www.visitrijeka.hr

Kroštule

Sastojci:    
5 jaja                          
4 žlice cukra
2 vrećice mahune vanilije
5 žlica ulja
5 žlica vinskog octa
5 žlica rakije
sol
naribana korica limuna
brašna po potrebi
litra ulja za pečenje 

 

Priprema:

Zamijesiti tijesto da bude mekano kao za štrudle. Dobro ga umijesiti da bude glatko. Razvaljati jako tanko tijesto. Rezati na trake i vezati mašnu. Najprije napraviti sve mašne, posložiti ih na kuhinjsku krpu, a onda pržiti. Kada budu pečeni kroštule se stavljaju na papirnati ubrus. Složiti u zdjelu i posuti sa šećerom u prahu. 

 

Izvor: Jelka Žilić, Va kotliće zmešano, Matica hrvatska, Ogranak Viškovo, Adamić, 2007., str. 51.-52. 

 

 

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo