Radionica suhozida – obnova suhozida kalića Kapitovac

11.
KOL.

POZIV VOLONTERIMA

Pozivamo sve zainteresirane volontere  da nam se pridruže u volonterskoj akciji obnavljanja suhozida kalića Kapitovac. Suhozid je građevina od prirodnog kamena koji se gradi bez korištenja morta. Također je i Ministarstvo  kulture Republike Hrvatske prepoznalo važnost izgradnje i očuvanja suhozida te je donijelo je 2013. godine Rješenje o umijeću zidanja "u suho" na području jadransko-dinarskog krša te ga zaštitilo kao nematerijalno kulturno dobro.

Kapitovac  lokva (kalić) se nalazi u dubokoj vrtači pokraj sela Milohni u Općini Viškovo i  udaljen je nekih četiristo metara od seoske ceste. Velika potreba za vodom u prošlosti je rezultirala izgradnjom lokvi da bi se u njoj sačuvala voda koja se sa strmih pobočja slijevala i čuvala  za napoj stoke. Kalić Kapitovac zbog sloja nepropusne gline zadržava vodu te nikada nije presušilo. Kao takvo ono je kulturno- graditeljska baština ovog kraja koju je vrijedno očuvati za budućnost. Kameni suhozid koji okružuje samu lokvu na nekoliko rubnih dijelova je urušen te ih je potrebno obnoviti. 

Turistička zajednica Općine Viškovo zajedno s Udrugom Dragodid organizirati će obnavljanje suhozida unutar kalića Kapitovac, kako bi se očuvala kulturno- graditeljska baština našeg kraja, a kalić Kapitovac zasjao starim sjajem.

Rad s kamenom po svojoj je prirodi opasan i može dovesti do ozljeda. Iako će organizatori voditi brigu o vašoj sigurnosti, potrebno je da sami procijenite svoje fizičke sposobnosti i vještinu za svaki od poslova koji će se obavljati na radionici. Sudjelovanjem na radionici prihvaćate vlastitu i odbacujete organizatorovu odgovornost za moguće ozljede.

Potrebno je odabrati adekvatnu radnu obuću i odjeću!

Organizator će osigurati 1 obrok na terenu. Molimo sve zainteresirane da svakako ponesu sa sobom dosta vode.

Pozivamo sve zainteresirane za obnavljanje suhozida da nam se pridruže u zajedničkoj akciji koja će se održati 27. i 28. 08.2016.

Volonterima se pruža mogućnost učenja umijeća gradnje i obnavljanja suhozida, koje im može koristiti i nakon volonterskoga rada jer  i naš kraj obiluje sa suhozidima.

Molimo sve zainteresirane sudionike da se prijave na e-mail adresu info@tz-viskovo.hr  ili telefonski na broj 051/257-591.

 

Zahvaljujemo svima na suradnji.

 

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo