Majevica

12.
SVI.

Obavještavamo Vas da se manifestacija Majevica predviđena za održavanje u nedjelju 12.05.2019. nažalost zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika otkazuje.

Nadamo da će sljedeće godine vremenske prilike biti puno bolje kako bismo uspješno organizirali i realizirali manifestaciju.

Majevicom se naziva prva nedjelja u mjesecu svibnju. Nekada su djevojke taj dan s nestrpljenjem iščekivale jer je bio običaj da tijekom noći mladići cvijećem ukrase prozor djevojke koja bi im se sviđala. Na dimnjak ili neko drugo visoko mjesto kraj njezine kuće (stablo oraha, murve ili neko drugo) stavili bi maj – zimzeleno stabalce (obično šmrike – brinje ili jele, a mogao je biti i lovor) ili granu jasena ili trešnje u cvatu.

Zato se pjeva :

„Majevice, lepa nedejice,

Ti ćeš mane okrunit poneštru,

Al poneštru ale pod njun murvu.“

Djevojke te noći nisu mirno spavale. Znalo se dogoditi da bi ponekoj pored kuće osvanula broskva (kelj) što je bio znak da se nekomu zamjerila. U tom slučaju, djevojka se rano ustala i uklonila znak poruge prije nego ga netko od susjeda vidi.

Popodne se održavao posljednji proljetni ples. Većina je mladića nakon Majevice odlazila u obližnje planine paliti ugljen ili vapno.

U spomen na taj običaj TZ općine Viškovo pokrenula je manifestaciju „Majevica“ – fešta od mladega leta. Manifestacija posvećena tradiciji, očuvanju kulturno-povijesne baštine, kuhinje i starinskih običaja halubajskog kraja održava se prve nedjelje u mjesecu svibnju. Zaštitni znak joj je jorgovan koji se u Halubju također naziva i majevica.

 

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo