Uspješno održan 21. Halubajski karneval

Prva subota nakon Antonje na Viškovu je već tradicionalno rezervirana za Halubajski karneval. Tako je bilo i jučer na 21. Halubajskom karnevalu koji je drugu godinu u nizu održan u večernjim satima. Točnu u 17 sati s benzinske postaje Filtom je prema središtu Viškova i parkiralištu Milihovo krenulo 30-ak maškaranih skupina s otprilike 1700 sudionika. Maškaranu su povorku predvodili općinska načelnica na »privremenom godišnjem« Sanja Udović sa svojim zamjenicima Snježanom Podobnik i Denisom Mladenićem, meštrica Halubajskog karnevala Mića Maja, ovogodišnja kraljica Halubajskog karnevala Korina Turak, direktorica Turističke zajednice Viškovo Marina Jurić, Meštar Toni s novoizabranom kraljicom Riječkog karnevala Dorom Pilepić, a sve njih pratili su članovi Limene glazbe Marinići i Halubajke Viškovo, ovoga puta odjevene kao Egipćanke.

Odmah za njima u povorci su bili oni najmlađi, vrtićari s Pehlina, Viškova i Rijeke, maskirani u šumsku bajku, princeze i zmaja, Mikija i Minice, a potom i školarci iz osnovnih škola Sveti Matej Viškovo i Pehlin, koji su imali maske Zdravoljubaca, odnosno Petra Pana i Vile Zvončice. Brojne su maškare i ove godine pokazale raskoš maski i tradicije svoga kraja, pa je u Viškovu bilo i cvijeća i Bubimira, nacrtanih likova iz riječke karnevalske skupine 105. Tradicionalno, svoj su obol dali Zametski i Halubajski zvončari, kojima su se pridružili i Škoromati Podgrad. U ovogodišnjem su Halubajskom karnevalu sudjelovali i Veseli penzići iz Udruge umirovljenika Viškovo, bile su tu i Opatijke 90-60-90, Stare gedore, Kunpanija z Halubja, Klanjske mačkare, Opatijski latarići, Zijat, sost, tancat i pit, Udruga za mesopusne običaje Bribir, Karnevalska udruga Kataroška, KG Siti i pijani, Labinjonska kompanija Domaća Folšarija, Mesopusna kumpanija Pašac, Selačka mantinjada te Pehinarski feštari i gospoda. Domaćinima su se pridružili uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske, a svi oni na tradicionalno maškarano događanje došli su na poziv organizatora, Općine Viškovo, Turističke zajednice Viškovo i Udruge Halubajski zvončari.

Vesela maškarana zabava nakon povorke se preselila u šator na Milihovu gdje je dupkom ispunjen prostor rasplesala skupina Groovers i Slovenski muzikantje.

Cjelokupnu galeriju slika možete pogledati na sljedećoj poveznici: galerija

Obavještavaju se svi sudionici u prometu da će dana 18. siječnja 2020. (subota) u vremenu od  16 – 20 sati biti zatvoren dio županijske ceste kroz općinu Viškovo i to na potezu od rotora prema trgovačkom centru Lidl do zgrade Općine Viškovo (Vozišće 3), radi održavanja 21. Halubajskog karnevala.

Također će biti ograničen i prostor za parkiranje vozila, zbog zatvaranja ceste kroz središte Viškova. Molimo sudionike u prometu da izbjegavaju parkiranje u središtu Viškova, oko parkirališta Milihovo i oko groblja Viškovo te da koriste prostore za parkiranje na sporednim ulicama gdje se ne ometa prometovanje.

Radi postavljanja šatora i održavanja Halubajskog karnevala, parkiralište Milihovo će biti zatvoreno od srijede. 15. siječnja od 20 sati do ponedjeljka, 20. siječnja do 14 sati.

U subotu, 18.01.2020. godine, u vremenu od 16:00 do 20:00 sati, zbog održavanja manifestacije „21. Halubajski karneval“ i zatvaranja prometnice kroz centar Viškova, linije 11, 20 i 21 prometuju privremenim trasama i to:

     linija 11

     linija 20

linija 21

Peto, najveselije godišnje doba – ono maškarano – na Viškovu oduvijek obiluje dobrom zabavom. Tradicija njegovanja pusta, pusnih običaja i Halubajskog karnevala nastavit će se i ove godine bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije.

Na Antonju17. siječnja 2020., uz vesele zvuke Limene glazbe Marinići, počet će karnevalsko ludilo na Viškovu. U 18:00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja bit će predan općinski ključ i obješen pust označavajući tako početak vladavine maškara.

Već tradicionalno na dan Halubajskog karnevala, u subotu, 18. siječnja 2020., sa startom u Viškovu odvijat će se 11. Rally maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija 2020. Svi ljubitelji maškara, karnevala, oktana i životnog veselja moći će ispratiti šarena vozila na dva, četiri ili više kotača s parkirališta Milihovo u 10.01 sati na putu do Opatije.

Prošle godine proslavili smo jubilarni 20. Halubajski karneval koji je prvi put doživio noćno izdanje. Ove godine nastavljamo u istom ritmu s 21. Halubajskim karnevalom – noćnim karnevalom. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15.00 sati.

Pod okriljem mraka maškarana povorka krenut će s benzinske postaje Filtom u 17.00 sati. Praćena igrom svjetla i sjene kretat će se prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavlja uz uvijek odlične Groovrese i Ansambel Slovenski muzikantje.

Okupljanjem kod stare škole u Marčeljima 19. siječnja 2020. u 11.00 sati počinje 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa. Osamnaestu godinu u nizu maškarane natjecateljice odmjerit će snage u tradicionalnom sportu – boćanju. 18. Maškarani ženski boćarski turnir ponudit će dobru zabavu natjecateljima i posjetiteljima u subotu, 25. siječnja 2020. godine u boćarskom klubu Marinići.

Prvog dana veljače u caffe baru Parabela s početkom u 16:00 sati održat će se hvalevrijedna maškarana humanitarna akcija „Velo maškarano srce“. Istog dana na istom mjestu, ali u večernjim satima održat će se nadaleko poznato maškarano druženje „Ča te ja poznan?!?“ s izborom najbolje maškare. Dajte sve od sebe i stavite svoju najbolju masku jer vam možda donese neku od bogatih nagrada. Da je i sport dio Pusta dokazuju i ove godine članovi Pikado kluba Nevera koji 8. veljače u 17.00 sati organiziraju Pusni turnir va pikade

Obilje smijeha, šušura i pregršt dobre muzike ponudit će tradicionalni pusni koncert Limene glazbe Marinići koji će se održati u petak, 14. veljače s početkom u 20.00 sati u Domu Marinići.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 25. veljače na Pusnu nedeju kada svoju višestoljetnu tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Utorak, 25. veljače, označava kraj pusnih događanja na Viškovu. Sve počinje u 15.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, kada će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirati humanitarnu podjelu repe.

Do dolaska Halubajskih zvončara, izvući će se zvončarska tombola, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade.

Nakon dolaska Halubajskih zvončara, zapalit će se Pust kao krivac za sve nevolje, a ključevi vratiti općinskoj načelnici, označavajući tako kraj još jednog pusnog razdoblja.

Zato Vas sve pozivamo, pridružite nam se na Pustu 2020 i najboljoj maškaranoj zabavi!

Saki je dobro prišal na Halubajski karneval! Lepo se maškaraj i pridi na noćni karneval va halubajski kraj!

Živio Pust!

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane maškarane udruge i ljubitelje maškara da nam se i ove godine pridruže na 21. Halubajskom karnevalu – noćnom karnevalu koji će se održati u subotu, 18. siječnja 2020. godine u 17.00 h. Rok za prijavu maškaranih udruga je utorak, 07. siječnja 2020 godine.

Prijavnicu za sudjelovanje možete pronaći u nastavku, a za više informacija možete se obratiti u Turističku zajednicu Općine Viškovo, Viškovo 31, 51216 Viškovo, na tel. 051 257 591 ili na e-mail info@tz-viskovo.hr.

Prijavnica- 21. Halubajski karnevalDownload

Zbog najave loše vremenske prognoze otkazuje se Božićni sajam koji se trebao održati u nedjelju, 15. prosinca 2019. godine.

Ovim putem koristimo priliku i pozivamo Vas da nam se pridružite na ostalim događanjima i programima Adventa u Viškovu!

Razdoblje došašća ili adventa ove će godine u Viškovu biti ispunjeno raznovrsnim programima i aktivnostima za čiju su pripremu zaslužne ustanove s područja ove općine. U organizaciji Turističke zajednice Općine Viškovo osmišljen je bogat program u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe: od božićnih koncerata, do sajma i humanitarne radionice.

Advent u Viškovu započinje 06. prosinca, u 16.00 sati ispred crkve sv. Mateja. Uz prigodan glazbeni nastup i sudjelovanje dječjih vrtića najmlađi će veselo dočekati Svetoga Nikolu, a potom će biti upaljena i božićna rasvjeta.

Tradicionalno, u Viškovo poklone donosi i Djed Božićnjak, koji u sportsku dvoranu Osnovne škole „Sveti Matej“ stiže u utorak, 10. prosinca, a sljedećega će dana,  u srijedu, 11. prosinca u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 17.00 sati  učenici Osnovne škole „Sveti Matej“ održati božićno-novogodišnju priredbu „Blagdansko veselje“ .

U nedjelju, 15. prosinca na trgu ispred crkve sv. Mateja od 9.00 do 13.00 sati vrijedni domaćini pozivaju Vas na Božićni sajam na kojem ćete pronaći raznolike domaće proizvode kao što su med, proizvode od meda i lavande, slastice, rakije, čajeve kao i ručno izrađene suvenire, keramičke proizvode, božićne ukrase i vijence.

Tjedan koji slijedi bit će bogat nastupima djece vrtićkoga uzrasta. U utorak, 17. prosinca, s početkom u 18.00 sati Dječji vrtić Viškovo, zajedno sa ženskom i muškom Klapom Kastav, organizira božićni koncert. Sljedećega dana, u srijedu, 18. prosinca, u 19.00 sati Dječji vrtić „Zvončica“ Viškovo u svojoj božićnoj priredbi „Svjetlost Božića“ traži odgovor na pitanje jesu li za Božić bitni samo darovi ili je potrebno ipak nešto više, a u četvrtak, 19. prosinca, s početkom u 18.00 sati božićnu priredbu održat će Dječji vrtić „Loptica“.

Priredba „Božićni darovi“ održat će se u petak, 20. prosinca, s početkom u 18.00 sati u organizaciji Dječjeg vrtića „Maza“.  Sve vrtićke priredbe odvijaju se u Domu hrvatskih branitelja.

Humanitarna božićna radionica izrade božićnih ukrasa namijenjena djeci i roditeljima, ali i svim mještanima i mještankama, odvijat će se  u subotu, 21. prosinca, u 17.00 sati u Domu kulture Marinići. Radionicu organizira Udruga Halubajke Viškovo, a prikupljeni dobrovoljni prilozi namijenjeni su Udruzi „Dira Rijeka“ koja pomaže djeci s poteškoćama u razvoju i potiče harmonični razvoj djece i mladih.

Limena glazba Marinići organizira božićno-novogodišnji koncert u Domu hrvatskih branitelja u nedjelju, 22. prosinca, s početkom u 20.00 sati. Ovaj tradicionalni nastup Limene glazbe kruna je godišnjeg rada, koji vjernoj i brojnoj publici udruga predstavlja ovim svečanim koncertom.

Na Badnjak, 24. prosinca, ispred crkve sv. Mateja organizira se tradicionalno blagdansko druženje uz prigodnu marendu i glazbeni nastup tria IN BETWEEN. Druženje započinje u 10.00 sati.

U 6.30 toga dana će se u crkvi sv. Mateja održati misa zornica, a u 20.30 sati Dječji zbor Nebeske iskrice organizira uvod u slavlje polnoćke koja će se za djecu održati u 21.00 sat. U 24.00 sata u crkvi sv. Mateja upriličit će se svečano slavlje mise polnoćke.

U crkvi sv. Mateja na Božić će se mise održavati u 08.00, 10.00, 11.30 i 18.00 sati, a 26. prosinca u 08.00, 10.00 i 18.00 sati.

Općina Viškovo  i Turistička zajednica Općine Viškovo pozivaju Vas u ovo predblagdansko vrijeme u Viškovo, a svim svojim mještanima žele sretan Božić te uspješnu i sretnu 2020. godinu!

Regionalna TV postaja Kanal Ri emitirala je emisiju Od mora do gorja posvećenu Kući Halubajskega zvončara.

U subotu 23. studenog 2019. godine, Udruga Halubajke Viškovo proslavit će 30 godina djelovanja. Mažoretkinje Halubajke, prepoznatljive po svojim plavom bijelim uniformama, osnovane su davne 1989. godine na inicijativu žena i djevojaka s Halubja.

U nadolazeću subotu svečano će obilježiti ovu veliku brojku u sportskoj dvorani Osnovne škole “Sveti Matej” na Viškovu s početkom u 17.00 sati.

Udruga Halubajke poziva Vas da svojim dolaskom uveličate njihovu proslavu i uživate u bogatom glazbeno-plesnom programu koji su za Vas pripremili dragi gosti: Limena glazba Marinići, Mažoretkinje Grada Bakra, Mažoretkinje Grada Crikvenice, Društvo “Naša djeca“- Kastav, Plesni klub Barbara-Zagreb, Plesni studio Tena-Zagreb, Prve Riječke mažoretkinje, Halubajske mažoretkinje i Twirling klub Viškovo, Plesna udruga Ritmokracija- Brdovec, Mažoretkinje Dubrovčan, Plesni klub Fiume i slavljenice Halubajke Viškovo.