Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima i sponzorima manifestacije Matejna 2019.

Povodom blagdana zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja, svake godine u rujnu održava se tradicionalna manifestacija „Matejna“. Ove godine glavna događanja planirana su u razdoblju od 19. do 22. rujna te će se ista održavati na parkiralištu Milihovo i cestama oko osnovne škole prema dječjem vrtiću Viškovo i Širolima. Slijedom navedenog obavještavamo Vas o posebnom režimu prometa koji će se odvijati te promjenama koje će se dogoditi vezano za parkiranje i prometovanje:

– 16.09.2019. od 20:00 – 24.09.2019. do 12:00 ( zatvaranje parkirališta Milihovo)

– 18.09.2019. od 07:00 – 20.09.2019. do 12:00 (djelomično zatvaranje cesta oko Milihova)

– 20.09.2019. od 12:00 – 23.09.2019. do 07:00 (potpuno zatvaranje cesta oko Milihova)

– 23.09.2019. od 07:00 – 24.09.2019. do 12:00 (djelomično zatvaranje cesta oko Milihova)

Djelomično zatvaranje prometa:

– Skretanje sa glave županijske ceste prema vrtiću i Širolima ostaje kao do sada

– Iz smjera vrtića može se voziti isključivo prema Širolima (zabranjeno skretanje prema glavnoj cesti)

– Iz smjera Širola može se voziti isključivo prema vrtiću (zabranjeno skretanje prema glavnoj cesti)

Potpuno zatvaranje prometa:

– Vožnja iz smjera vrtića, Širola i sa glavne ceste prema raskrižju kod parkirališta Milihovo biti će zabranjena

Privremeno se za sav promet zatvara dionica javne ceste Ž 5025 kroz Viškovo, od raskrižja javne ceste Ž 5025 i nerazvrstanih cesta za naselja Gornji Jugi i Juraši do Doma hrvatskih branitelja (Vozišće kbr 4) i to:

• Dana 21. rujna 2019. (subota) u vremenu od 14:00 do 14:30 sati radi održavanja manifestacije 22. smotre mažori timova

• Dana 22. rujna 2019. (nedjelja) u vremenu od 12:30 do 13:30 sati radi održavanja manifestacije 14. smotra folklornih društava

Ljubazno molimo sve sudionike u prometu da se pridržavaju navedenih obavijesti te da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju.

Zbog zatvaranja prometnice kroz Viškovo, linije 20. i 21. prometuju privremenim trasama i to:

Subota, 21.9.2019. godine

– Linija 20: Rijeka (13:40) – Kastav – Brnčići – Gornji Sroki – Studena – Klana (14:30), redovnom trasom.

Nedjelja, 22.9.2019. godine

– Linija 20: Polazak iz Rijeke u 12:00 redovnom trasom, a povratak iz Marčelja u 12:40 trasom Marčelji – Gornji Sroki – Brnčići – Kastav – Rijeka.

– Linija 21: Rijeka (12:45) – Kastav – Brnčići, a povratak iz Brnčića u 13:20 redovnom trasom

Jesen u Viškovu u znaku je Matejne – najveće viškovske manifestacije koja slavi svog zaštitnika sv. Mateja čiji je dan 21. rujna.

Posjetitelji će moći uživati u mnoštvu kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih programa od 15. do 22. rujna.

Sedmim Halubajskim krosom na šetnici Plešivac u 10:00 sati, u organizaciji Udruge roditelja „Pokrenimo se“ započinje ovogodišnja Matejna. Isti dan, SKUD „Prosvjeta“ održati će kulturno-umjetnički program Kulturno bogatstvo u Domu hrvatskih branitelja u 18.00 sati.

Ponedjeljak i utorak rezervirani su za izložbe umjetničkih radova. Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora upriličit će izložbu umjetničkih radova „Naših prvih 50 godina“ ULU Grupe ’69 iz Zagreba u ponedjeljak. 16. rujna. Udruga likovnih umjetnika amatera „Braća Baštijan“ prirediti će izložbu radova „Kastafski kolori“ uz prigodan program u svome altelieru u 18:00 sati.

U srijedu, 18.rujna, najmlađi će uživati u glazbeno-edukativnoj predstavi za djecu „Mrav, mrav, mrav i cvrčak“ u Domu hrvatskih branitelja u 18.00 sati. Isti dan u crkvi sv. Mateja započinje trodnevnica koju predvodi vlč. Domagoj Duvnjak, mladomisnik. Tijekom trodnevnice svete mise slaviti će se u 7:30 i 18:00 sati. Večernja misna slavlja obogatit će glazbeni nastupi Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“, Banda mladih “Mateus” i Župnog zbora.

Četvrtak, 19. rujna donosi nam mnogobrojna zabavna, edukativna i kulturna zbivanja. U šatoru na parkiralištu Milihovo u 11:00 sati započinje Poduzetnički dan na temu Trendovi u ugostiteljstvu i lokalna gastronomija. Očekuju Vas domaće marende, radionice i zanimljiva predavanja. Saznajte, među ostalim, kako zdravom prehranom povećati kvalitetu života, kako pravilno postaviti stol i kako napraviti ukusni tatarski biftek. Ocijeniti će se najbolja štrudla i izabrati najljepša konoba, a Duško Jelićić i „Bonaca“ pobrinut će se za glazbenu atmosferu.

Ispred Doma hrvatskih branitelja i Dječjeg vrtića Viškovo od 10:00 sati odvijati će se zdravstveno edukativni programi i radionice za djecu predškolske dobi, učenike i mještane u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Pod svjetlima disco rasvjete djeca Dječjeg vrtića „Loptica“ pokazati će svoje plesne vještine u zabavnim plesnim natjecanjima i koreografijama. U Domu Marinići u 18:00 sati dođite na disco party! U isto vrijeme u Saršonima, UABA Viškovo otkriva spomenik žrtvama II. Svjetskog rata.

Posebna pjesnička večer odvijati će se u Ronjgima s početkom u 19:00 sati.

Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ organizira Večer pul Matetićevega ognjišća posvećenu 100-tim obljetnicama rođenja tri čakavska barda: Ljube Pavešića, Zorana Kompanjeta i Davida Kabalina.

Dječji vrtić Viškovo u suradnji s Milicom Reinhart Tešankić, umjetnicom i predsjednicom Male akademije umjetnosti Ernestinovo organizira radionicu „Vrtovi boja“. Na radionici će se izrađivati boje od prirodnih materijala te slikati s istima. Osnovna škola „Sveti Matej“ ugostiti će dva sportska natjecanja. Košarkaški klub „Viškovo“ održati će Ženski košarkaški turnir Matejna 2019 u 16:00 sati, a Šahovski klub u 18:00 sati organizira šahovsku simultanku. U 18:00 sati održati će se polaganje vijenaca na Središnji križ na groblju Viškovo. Povodom Matejne, KUD „Halubjan“ i gosti održati će glazbeno-kulturni program u Domu hrvatskih branitelja u 19.00 sati.

Kako je izgledala nekadašnja košnja i žetva prikazati će nam Delavska katedra Ustanove „I.M.Ronjgov“ u subotu, 21. rujna na Nuntarovu. Sportski program u Osnovnoj školi „Sveti Matej“ započeti će turnirom djevojčica najmlađih kadetkinja u organizaciji Odbojkaškog kluba „Sveti Matej 06“ u 9.00 sati, a nastaviti će se turnirom djevojaka kadetkinja i seniorski u 14.00 sati. Pikado klub Nevera organizira turnir u pikadu Matejna Open u Domu Marinići u 12.00 sati.

Halubajske mažoretkinje, već tradicionalno, će prirediti smotru mažori timova. 22. godinu za redom. Centrom Viškova prodefilirat će mažori timovi iz cijele Hrvatske koji će zatim na Milihovu pokazati svoje koreografije.

Ukusne slastice i kolači nuditi će Dječji vrtić „Malik“ na svom humanitarnom štandu ispred doma hrvatskih branitelja od 16:00 sati. SKD Prosvjeta pododbor Viškovo prirediti će bogati folklorni program Matejna 2019 u Domu hrvatskih branitelja u 17:00 sati, a Limena glazba Marinići će, ispred crkve sv. Mateja, održati svoj tradicionalni koncert u 19:30 sati.

U crkvi sv. Matej održati će se svečana blagdanska misa u 18:00 sati koju predvodi mon. Ivan Nikolić, a propovijeda dr. Ivan Devčić, nadbiskup. Svečano misno slavlje dodatno će upriličiti nastupi Župnog zbora. KUD-a „Halubjan“, Ženskog zbora Marinići, Banda mladih „Mateus“ i Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“.

Nedjelja, 22. rujna rezervirana je za sportska i kulturna događanja. U prostorijama Boćarskog kluba Marinići u 09:00 sati održati će se Međunarodni ženski boćarski turnir. Juniori i kadeti Nogometnog kluba Halubjan odmjerit će snage s Nogometnim klubom Pomorac 1921 na igralištu Brnasi u 14:30 i 16:30 sati.

Na parkiralištu iza zgrade Općine Viškovo održati će se jedna sasvim druga vrsta natjecanja! S početkom u 11:00 sati Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića od 11:00 sati.

Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ organizira 38. mantinjadu pul Ronjgi, tradicionalnu manifestaciju domaćeg kanta i sopnje na narodnim instrumentima koja će se održati u Ronjgima s počekom u 10:00 sati.

Svete mise u crkvi sv. Mateja održavaju se u 7.30, 10.00, 11.30 te 18.00 sati. U 12:30 ispred crkve sv. Matej brojna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. U 13:00 sati otvoriti će se 14. međunarodna smotra folklora „Viškovsko prelo“ gdje će prisutna folklorna društva pokazati svoje nošnje, plesove i kulturu.

Svima je već dobro poznato kako su dani vikenda rezervirani za koncerte poznatih glazbenika! U petak, 20. rujna Vas očekuje nastup Mate Bulića, a koncertu će prethoditi nastup grupe Aurora. U subotu, 21. rujna zabavljati će Vas uvijek energični Koktelsi, a u njihov nastup uvest će Vas Grooversi. Nedjelja, 22. rujna rezervirana je za neponovljivog Željka Bebeka i Grooverse! Ulazi na sve koncerte su besplatni, s toga dobro nam došli i neka zabava potraje do dugo u noć!

OBAVIJESTI

Privremeno se za sav promet zatvara dionica javne ceste Ž 5025 kroz Viškovo, od raskrižja javne ceste Ž 5025 i nerazvrstanih cesta za naselja Gornji Jugi i Juraši do Doma hrvatskih branitelja (Vozišće kbr.4 ) i to:

Mole se sudionici u prometu da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju i da se iste pridržavaju.

Povodom blagdana zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja, svake godine u rujnu održava se tradicionalna manifestacija „Matejna“. Ove godine glavna događanja planirana su u razdoblju od 19. do 22. rujna te će se ista održavati na parkiralištu Milihovo i cestama oko osnovne škole prema dječjem vrtiću Viškovo i Širolima. Slijedom navedenog obavještavamo Vas o posebnom režimu prometa koji će se odvijati te promjenama koje će se dogoditi vezano za parkiranje i prometovanje:

Djelomično zatvaranje prometa:

Potpuno zatvaranje prometa:

Ujedno Vas obavještavamo da u dane 19.09. (četvrtak) i 23.09. (ponedjeljak) školski autobus neće stati na uobičajenom stajalištu već na stanici kod kioska (glavna cesta) na kojoj staju i druge linije.

Udruženje obrtnika Viškovo Kastav Klana Jelenje raspisuje natječaj za najljepše uređenu konobu na području Općine Viškovo u 2019. godini. Tekst Javnog poziva prenosimo u cijelosti:

JAVNI POZIV ZA IZBOR NAJLJEPŠE UREĐENE KONOBE

na području Općine Viškovo u 2019. godini

Udruženje obrtnika Viškovo Kastav Klana Jelenje za 2019. godinu organizira izbor za najljepše uređenu konobu na području Općine Viškovo.

Uvjeti natječaja su:

U navedenoj akciji vršit će se ocjenjivanje konoba prema slijedećim kriterijima:

 *uređenost

*opremljenost

Stručno povjerenstvo obići će prijavljene objekte te ih ocijeniti i fotografirati, i na temelju ukupne ocjene dodijeliti prigodnu nagradu kako slijedi;

Prijave na natječaj mogu se dostaviti osobno u prostorije Turističke zajednice Viškovo ili Udruženja obrtnika Viškovo Kastav Klana Jelenje, od 22.07.2019. do zaključno 01.09.2019.

Telefonom Udruženje obrtnika 297-926, Turistička zajednica  257-591

Mailom; uo.viskovo@hok.hrinfo@tz-viskovo.hr

Predstavljeni novi promotivni materijali Općine Viškovo u druženju s pružateljima usluga u domaćinstvu i njihovim gostima

U četvrtak 25.07.2019. godine u Ronjgima s početkom u 20 sati, u organizaciji Turističke zajednice Općine Viškovo, upriličeno je druženje pružatelja ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu i njihovih gostiju naziva Welcome to Viškovo.

Velikom broju posjetitelja predstavljeni su novi promotivni materijali Općine Viškovo: Image brošura Općine Viškovo, karta Općine Viškovo te brošura o ugostiteljskim objektima na području Općine Viškovo.

Image brošura Viškova pod nazivom Putovima prošlosti do nezaboravnih doživljaja! predstavlja kulturnu baštinu i turističku ponudu Viškova. Brošura predstavlja Viškovo, mjesto žive kulture, s tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, šumskim oazama tišine, šetnicama i biciklističkim stazama te bogatom gastronomskom ponudom. 

Brošura o ugostiteljskim objektima naziva i slogana Okusi tradicije – okusite neodoljiv gastronomski spoj našega kraja! na pregledan način prikazuje sve bistroe, restorane, pizzerie, konobe i slastičarnice na području Općine Viškovo s kontakt podacima, fotografijama i pratećim tekstom kojim se predstavlja njihova ponuda.

Karta Općine Viškovo pobliže izdvaja centar Viškova i lokacije Ronjgi i Marinići, a obiluje fotografijama i popratnim tekstovima kojima su istaknuti zanimljivi sadržaji.

Lokalni proizvođači vina, meda i sira predstavili su svoje proizvode koje su posjetitelji mogli degustirati.

Jedno od nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta je Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorjazahvaljujući Ivanu Matetiću Ronjgovu čija se rodna kuća nalazi upravo u Ronjgima, i koja je i bila mjesto našeg druženja, te su posjetitelji razgledali Spomen-dom gdje su saznali više o njegovom djelovanju.

U petak, 19. srpnja 2019.godine s početkom u 21:00 sat u organizaciji Turističke zajednice Općine Viškovo održana je manifestacija Ljetni pljusak na kojoj su nastupile ženska i muška klapa Kastav. Na prepunom trgu ispred crkve sv. Mateja, posjetitelji su uživali u ugodnoj glazbenoj atmosferi koju je priredila ova bogato nagrađivana ženska i muška klapa pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine. Gospodin od onora, Zaspal Pave, Kastafšćina, Brkica, Lipi jadri novi, Popuhnul je tihi veter samo su neke od poznatih domaćih skladbi izvedenih iz bogatog repertoara ovih dviju klapa. 

U petak, 19.07.2019. godine s početkom u 21.00 sat na trgu ispred crkve sv. Mateja održati će se manifestacija Ljetni pljusak. Na ovogodišnjem kulturno-zabavnom koncertu na otvorenom nastupiti će ženska i muška klapa Kastav.

Brojne nagrade i priznanja, koncerti, nastupi i gostovanja u zemlji i inozemstvu svjedoče uspješnosti njihova rada. S toga Vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i uživate u klapskoj pjesmi. Veselimo se Vašem dolasku!